به گزارش همشهری آنلاین، مساحت رویشگاههای دارای طرح بهره برداری آنغوزه در استان خراسان جنوبی ۸۵ هزار هکتار است ولی امسال همه رویشگاههای آنغوزه به دلیل کمبود بارندگی قرق است.
این گیاه یکی از محصولات مهم مراتع منطقه است که بهرهبرداری از آن فقط با اخذ مجوز و تعیین بهره بردار از سوی اداره منابع طبیعی امکانپذیر است.
آنغوزه گیاه علفی چند ساله است که ریشه آن کمی ضخیم و گوشتی، برگهای آن بسیار بریده و غباری، ساقه آن مجوف و گوشتی و بلندی آن تا ۲ متر است، گلهای آن به رنگ زرد و به گروه چتر مانند در انتهای ساقه ظاهر می شود.
این گیاه در چند سال اولیه سن خود ساقه قابل روئیت ندارد و برگهای آن گسترده روی زمین است که در مراتع به نام «کماه و انگزاکماه» چوپانان می شناسند.
آنغوزه شیره گیاهی است که از تیغ زدن ریشه یا پایین ساقه و یا قطع ساقه گیاهان مولد آنغوزه از ناحیه یقه گیاه خارج و در تابستان برداشت می شود که به ۲ صورت کشته (خشک شده و شیره) در بازار عرضه می شود.
گیاه آنغوزه از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است و هر کیلوگرم از این گیاه در بازار کشورهای حاشیه خلیج فارس، هند، آفریقا جنوبی، آلمان و چین با قیمت بالا به فروش می رسد.
پژوهشگر گیاهان دارویی بر این باور هستند که گیاه آنغوزه ضد اسپاسم و خلطآور است. همچنین آنغوزه ضد کرم های انگلی بوده و ملین است؛ کما در درمان جوش و دمل کاربرد دارد و برای تسکین درد کمر و رفع تشنج مفید است. آنغوزه خاصیت قاعدهآور داشته، ادرارآور و شیرافزاست و این گیاه خاصیت ضدقارچ و ضد تومور دارد. آنغوزه محرک تنفس و برطرف کننده ناراحتیهای تنفسی است. این گیاه برای درمان ناخنک چشم کاربرد داشته و برای درمان صرع و اختلالات عصبی نیز مفید است.
رویشگاههای آنغوزه در استان خراسان جنوبی، شهرستانهای طبس، بشرویه، فردوس، سرایان، قاین، خوسف و نهبندان است. در سالهای گذشته ۳۵ تا ۵۰ تن محصول آنغوزه در خراسان جنوبی برداشت شده است.
نظر شما